Τι είναι και πως κατασκευάστηκε το Nevermind

14/02/2016 άρθρο #nevermind

Εδώ και αρκετά χρόνια γράφω web development tutorials, καθώς και άρθρα για το web, άλλα τεχνολογικά θέματα, και τα διάφορα projects μου στο Burnmind. Καθώς όμως εκεί γράφω στα Αγγλικά, δημιούργησα το Nevermind, το μικρό αδερφάκι του Burnmind, ώστε να μεταφέρω τα όσα έχω γράψει και στη μητρική μου γλώσσα. Εκτός από μετεφρασμένα άρθρα, θα επαναδημοσιεύσω κάποια από τα άρθρα που έχω γράψει κατά καιρούς σε άλλα σημεία του Ελληνικού web.

Όπως πολλά από τα side projects τα οποία έχω κατασκευάσει κατά καιρούς, η κατασκευή του Nevermind μου έδωσε την ευκαιρία να καταπιαστώ με κάτι νέο. Αυτή τη φορά ήταν τα static site generators. Αν και το πιο γνωστό είναι το Jekyll, ήθελα κάτι που να είναι γραμμένο σε PHP (το Jekyll είναι σε Ruby), οπότε επέλεξα το Sculpin.

Γιατί επέλεξα ένα static site generator; Κυρίως για την ευκολία που φαίνεται να προσφέρει, καθώς απλά γράφεις τα άρθρα σου σε Markdown την οποία λατρεύω, τρέχεις ένα script που τα ανεβάζει αυτόματα στον server (ο οποίος μπορεί να είναι ακόμα και το Amazon S3) και... τέλος!

Η τοπική εγκατάσταση (στον server ανεβάζεις μόνο τα τελικά αρχεία) ήταν πολύ εύκολη· 2-3 εντολές όλες κι όλες. Ήξερα πως ήθελα να μοιάζει το blog οπότε βρήκα ένα απλό bootstrap theme που να μου αρέσει (αυτό), το προσάρμοσα πάνω στο starter kit που προσφέρουν οι ίδιοι οι δημιουργοί του Sculpin, και ουσιαστικά ήμουν έτοιμος για γράψιμο! Για το deployment στον server επέλεξα μια τακτική παρόμοια με αυτή που εξηγεί εδώ ο Matt Stauffer.

Η όλη διαδικασία πήρε ελάχιστες ώρες, κάτι που ήταν και ο αρχικός στόχος. Φυσικά, το blog χρειάζεται ακόμα δουλειά, και δε ξέρω τι προβλήματα θα συναντήσω στην πορεία, αλλά η πρώτη μου επαφή με τον κόσμο των static site generators ήταν άκρως θετική.