Το πρώτο πράγμα που κάνετε όταν κάθεστε στον υπολογιστή σας

10/03/2016 άρθρο #παραγωγικότητα

Πριν από μερικές ημέρες διάβασα ένα άρθρο του Seth Godin, ο τίτλος του οποίου ρωτούσε ποιό είναι το πρώτο πράγμα που κάνουμε όταν καθόμαστε στον υπολογιστή. Όπως πολύ σωστά προέβλεψε, προσωπικά ανοίγω τα e-mails μου. Και αν αυτό δεν είναι το πρώτο πράγμα, είναι σίγουρα κάτι που θα κάνω μέσα στα πρώτα 10 λεπτά (μόλις κρυώσει λίγο ο καφές ώστε να πίνεται πιο εύκολα). Έτσι, κατακλύζομαι από νέα ενδιαφέροντα άρθρα, ελάχιστα (ευτυχώς) newsletters, e-mails για δουλειά ή προσωπικά κλπ.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, κάνοντας κάθε μέρα αυτή την κίνηση ξοδεύω ένα από τα πιο φρέσκα και δημιουργικά κομμάτια της ημέρας μου. Και δεν έχει άδικο. Κάθε πρωί από τη στιγμή που διάβασα το άρθρο, καθόμουν στον υπολογιστή, άνοιγα τον browser και την ώρα που έκανα log-in στο mail μου θυμόμουν το άρθρο και πάλευα (μόνο για μερικά δευτερόλεπτα είναι η αλήθεια) με τον εαυτό μου για να μη πατήσω το enter.

Η περιέργεια του να ελέγξω τα e-mails μου νικούσε μέχρι προχθές, όπου αποφάσισα να ακολουθήσω τη συμβουλή. Δεν άνοιξα τα e-mails μου, αλλά ούτε κάτι άλλο που θα μπορούσε να με αποσπάσει (πχ τα IMs τα οποία ban-άρω εδώ και καιρό μέχρι τουλάχιστον τις 12 το μεσημέρι) και έπεσα με τα μούτρα στη δουλειά.

Περιττό να σας πω πως με τίποτα να μην έχει προλάβει να απασχολήσει τον εγκέφαλό μου από τη στιγμή που ξύπνησα μέχρι που ξεκίνησα να δουλεύω, οι τελευταίες 2 μέρες ήταν οι πιο δημιουργικές που είχα εδώ και πολύ καιρό!

Στην τελική δε θα γίνει τίποτα αν διαβάσω τα e-mails μου 2 ώρες αργότερα. Αν υπάρχει κάποιο ζήτημα ζωής και θανάτου θα με πάρουν τηλέφωνο. Αν από την άλλη εσείς πρέπει να ανοίξετε οπωσδήποτε το mailbox σας, μία λύση είναι να αξιοποιήσετε τα φίλτρα του e-mail σας, καθώς και να ανοίξετε μόνο τα e-mails που φαίνονται άκρως επείγοντα και σημαντικά για τη δουλειά σας (όχι, το forward που σας έκανε ο κολλητός σας δεν είναι σημαντικό), αν και δεν είναι το ίδιο με το να καταφέρετε να μη “μολυνθείτε” με τίποτα!

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 26 Ιανουαρίου 2012 στο Freelance Talk. Η φωτογραφία είναι του/της Karthi S